دیشب و در دومین شب از شبهای قدر و مصادف با شب شهادت امام علی(ع) برای مراسم احیا رفتم مراسم مسجد محل. مسجد جامع امام جعفر صادق(ع) اقدسیه.

شاید براتون عجیب باشه که در همین مسیر ده دقیقه ای رفت و ده دقیقه ای برگشت به خانه، سه مورد کشف حجاب نهی از منکر کردم! یعنی چقدر عده ای هنجارشکن و جسور شده اند که حتی در شبهای قدر و شب شهادت هم از بی عفتی و گناهکاری خود دست نمی کشند.


1- دو پسر و دو دختر بودن با وضع نامناسب. یکی شون روسریش کلا افتاده بود. از دور من و پیراهن مشکیم را دید اما انگار نه انگار. بهشون که رسیدم توقف کردم و گفتم خانم حجابت رو درست کن. خود طرف شوکه شد و سریع درست کرد. پسری که همراهش بود گفت بله ببخشید!
2- نزدیک مسجد، خانمی داشت در صندوق عقب ماشینش وسیله ای میگذاشت. بدون حجاب بود. تا من به ماشینش رسیدم که تذکر بدم، رفت نشست داخل ماشین. با انگشترم زدم به شیشه ماشین و گفتم خانم حجابت رو درست کن. مردی که همراهش بودم اومد و به اونم گفتم و رفتم. تعجب کرده بودن.
3- بعد از مراسم که سمت خونه برمیگشتم، دو سه ماشین مدل بالا جلوی کافی شاپی ایستاده بودن. یک خانمی داشت سوار ماشینش میشد بدون حجاب. بهش گفتم خانم حجابت رو درست کن. برگشت من را نگاه کرد و گفت بله چشم و روسریش هم درست کرد. پسرانی که همراهش بودند کنار ایستاده بودن و هیچی نگفتن!

الحمدالله، برنامه احیا مسجدمون خیلی خوب بود. هم سخنرانیش، هم دعا خوندنش و هم مداحیش. بعد از برنامه رفتم پیش روحانی سید مسجدو ازش تشکر کردم. بخاطر توفیقی هم که در امر به معروف و نهی از منکر کسب کرده بودم، خدا را شکر میکردم.


اما چند نکته:

1- دعامیکنم خدا همه افرادی که هنجار شکنی کرده و به گسترش فساد در جامعه کمک میکنند را به راه راست هدایت کند و اگر قابل هدایت نیستند شرشان به خودشون بازگردانده شود. رهبری عزیز بارها هشدار داده اند و اعلام کرده اند که یکی از اصلی ترین ترفند های دشمن برای نابودی انقلاب سست کردن ایمان جوانان و تهاجم فرهنگی و گسترش فساد است.

2- همه مومنین و مومنات باید به این تکلیف دینی و انقلابی شون عمل کنن. که اگر عمل نکنن دیگر چیزی از این دینمان نخواهد ماند و انقدر این هنجار شکنی ها ادامه پیدا خواهد کرد که ... امام خامنه ای در سخنانی بسیار راهگشا میفرمایند : "گفتن گناه به گناهکار با زبان خوش و با لحن مناسب و در جایى هم با زبان تند - در مواردى که مفسده‌یى به وجود نیاید - گناه را در جامعه کم خواهد کرد و به ضعف و انزوا خواهد انداخت. چرا ما از این موضوع غافلیم؟ همه‌ى آحاد مردم، در محیط کسب و خانه و جمع دوستان و در محیط درس و دانشگاه و کلاً در هر جایى که هستند، اگر خلافى را دیدند، به خلافکار بگویند: این، از نظر اسلام خلاف است؛ چرا انجام مى‌دهى؟ گفتن همین یک کلمه مؤثر است. اگر زبانهاى گوناگون و نفَسهاى مختلف گناه را تذکر بدهند، گناهکار به طور غالب از گناه و تخلف دست خواهد کشید؛ چه این تخلف، تخلف شرعى و چه تخلف از قوانین باشد." (دیدار با مردم قم- 68/10/19). نمیدانم آیا دیگرانی هم که برای احیا به مسجد آمده بودند اگر با موارد مشابهی مواجهه میشدند به وظیفه ی خودشون عمل میکردند یا نه. ولی بنظر من اگر بی تفاوتی نشان داده باشند اون دنیا جوابی در برابر امیرالمومنین ندارند.

3- در مواردی که نهی از منکر کردم، افراد سریع به نهی من عمل کرده و واکنش بدی نشان ندادند. اما اگر واکنش هم نشان میداند هیچ ایرادی نداشت و مهم عمل به تکلیفه. باز امام خامنه ای در سخنانی میفرمایند : "من همین امر به معروف و نهى از منکر زبانى را - ولو به شکل خیلى راحت و آرام و بدون هیچ خشونت و دعوایى - واقعاً یکى از معجزات اسلام مى‌دانم. مثلاً یک نفر کار خلافى مى‌کند، مى‌گویند آقا شما این کار را نباید مى‌کردى. این مطلب را بگو و برو. مى‌گوید او برمى‌گردد دو تا فحش به من مى‌دهد. خیلى خوب؛ حالا دو تا فحش هم به شما بدهد؛ براى خاطر امر خدا تحمّل کنید. اگر نفر دوم هم بگوید آقا شما باید این کار را نمى‌کردى؛ بدانید اگر دعوا هم بکند، دعوایش کمتر از آنى است که با نفر اوّل کرده است. نفر سوم و نفر دهم و نفر بیستم هم همین‌طور. بنابراین، اگر نهى از منکر باب شد و تا نفر بیستم رسید، شما خیال مى‌کنید آن آدم دیگر آن کار را تکرار خواهد کرد؟ نهى از منکر واقعاً معجزه مى‌کند. فقط هم زبانى؛ یدیش در اختیار حکومت است؛ یعنى اگر جایى باید با گناهکار به صورت یدى و مجازاتى برخورد کنند، فقط دستگاههایى از حکومت هستند که مسؤول این کارند؛ مردم نباید بکنند. اما زبانى چرا؛ خیلى هم اثر دارد." (بیانات در جلسه پرسش و پاسخ مدیران مسئول و سر دبیران نشریات دانشجویی- 77/12/04)

4- متاسفانه بعضی از خبرگزاری ها را دیده ام که در مراسماتی مثل شب قدر می روند و دوربین های خود را زوم میکنند روی افراد بدحجاب و یا مردانی که پوشش صحیحی ندارند و از لحظات دعا کردن این افراد عکس میگیرند و منتشر میکنند. متاسفانه این کار توسط صدای و سیمای خودمان هم بسیار رایج است. و مثلا میخواهند با این کار نشان بدهند که همه اقشار جامعه در این برنامه مذهبی یا در فلان برنامه انقلابی شرکت کرده اند! و اینکار را در حدی انجام میدهند که بعضا شما خیال میکنید اکثریت افرادی که در این برنامه ها شرکت میکنند بدحجاب هستند و جامعه ما مثلا خانم محجبه و عفیف ندارد!! در حالی که این کار به نظر من بسیار غلط است. این کار عملا مچوز دادن و تبلیغ به عادی سازی گناهکاری و هنجار شکنی است. البته هیچ کدام از افرادی که بنده آنها را نهی از منکر کردم هیچ ربطی به برنامه شب قدر نداشتند. اما یک سوال. و آن اینکه درسته که خداوند میتواند هرگناه کاری را ببخشد و افراد بدحجاب هم ممکنه مورد بخشش قراربگیرند اما مگر شرط توبه و بخشش ترک گناه نیست؟! میشود کسی در حالی که دارد گناه میکند دقیقا همان زمان هم دعا کند و از خدا طلب بخشش کند و دعایش مستجاب شود؟! زنان یا دخترانی که بدون رعایت حجاب و یعنی وقتی دارند گناه میکنند به مجلس دعا و طلب توبه می آیند میتوانند امیدی به بخشش داشته باشند؟ آیا این کار نعوذبالله مسخره کردن خدا نیست...؟ دقیقا مثل این میماند که مشروب خواری با ظرف مشروبش به مجلس دعا و توبه بیاید و در حالی که هر چند دقیقه یکبار مشروب میخورد انتظار داشته باشد خدا دعای توبه او را بپذیرد. به نظر من ترویج و استقبال از چنین افرادی به بهانه ی اینکه نشان بدهیم همه اقشار جامعه در برنامه ها شرکت میکنند، دقیقا کمک به همین هنجار شکنی هاست و مصداق امر به منکر است. البته نباید آنها را از این مراسم ها طرد کرد ولی باید بصورت محترمانه و خیرخواهانه به آنها تذکر داد که حرمت مراسم را رعایت کنند. و مطمئن هستم که خیلی از این افراد هم بعد از تذکر ما رعایت خواهند کرد چون افراد مغرضی نیستند.

5- آیا این بی تفاوتی و عدم انجام تکلیف دینی نهی از منکر ما نبوده است که باعث شده عده ای حتی در شب شهادت امام علی(ع)  و شب قدر هم ابایی از گناه و بی عفتی علنی نداشته باشند؟

نکته آخر: همه افرادی که حجاب و عفت را کامل رعایت نمیکنند افراد مغرض و فاسدی نیستند و خیلی از این افراد کارشان از روی اشتباه و جهله. اما وظیفه ما در برابر همه این افراد هم امر به معروف و نهی از منکر و کمک به اصلاح آنهاست نه اینکه خدای نکرده بی تفاوت باشیم.که بی تفاوتی بزرگترین اشتباه است.

امام علی(ع):
امر به معروف کن تا از اهل معروف باشی و با صالحان محشور شوی، زیرا تمامیت امور نزد خدای متعال به امر به معروف و نهی از منکر است.